DSC_0826

Vi mangler en psykiatrisk boligfond

Lis Tømming foreslår etablering af en psykiatrisk boligfond, og begrunder det i en tankevækkende kronik i Politiken den 16. maj 2011. Du kan læse uddrag af artiklen nedenfor, eller i dens fulde længde her.

I mange danske bydele er det et velkendt syn, at psykisk syge mænd og kvinder hvileløst går frem og tilbage, frem og tilbage på strøg og i gågader. De fleste – men ikke alle – tiltrækker sig opmærksomhed ved et særligt kropsudtryk, en særlig påklædning, en særlig gangart eller gestik. Nogle kalder fænomenet for ’rovdyrgang’, idet det minder om den adfærd, man ser hos indespærrede dyr, der ikke får mulighed for at leve i deres naturlige omgivelser. 

Hos psykiatriske patienter er tremmerne usynlige, men holder alligevel effektivt de syge adskilt fra et naturligt liv med naturlige sociale relationer. Hvis den psykisk syge var en tiger, ville dyreværnsforeninger gribe ind.

Vi, tilskuerne, går i en pæn bue uden om de psykisk syge og haster videre. Mon nogen tænker over, hvor de psykisk syge går hen, når mørket falder på, eller når sult og træthed driver dem væk fra gaden?

Alvorligt sindslidende har ofte ikke noget sted at tage hen. Nogle er direkte hjemløse og bor ’på gaden’. Nogle har udgang fra hospitaler eller fængsler. Nogle bor på et værelse eller i en ussel lejlighed, hvor de ofte ikke tør opholde sig, hvilket er årsag til, at de af angst drives ud i gaderne om dagen.

Repræsentere Danmarks dybeste sociale afgrund

De bedst fungerende kan opsøge nogle af psykiatriens væresteder. De dårligst fungerende tør eller kan slet ikke opsøge den slags. Fælles for dem alle er, at de repræsenterer Danmarks dybeste sociale afgrund, vores sorteste samvittighed og et område, hvor ellers hjælpsomme mennesker og sociale systemer kommer til kort.

Det kan godt være, at der ikke er så meget at stille op, når man først er blevet 40-50 år og går fast rovdyrgang i gaderne med sin lidelse. Men noget kan man gøre, når man holder op med at bilde sig ind, at de syge selv har valgt at leve, som de gør. Det er sygdommen, der har valgt. Og længe inden det kommer så vidt, er der masser, man kan gøre.

Behandling skal starte tidligt

Oftest i ungdomsårene (15-20 år), helst ved første udbrud af alvorlige symptomer som f.eks. psykose, tegn på spiseforstyrrelse eller selvskadende adfærd.

Behandling – ved man i dag – skal bestå af fire hver for sig uundværlige elementer: medicin, kognitiv eller nonverbal psykoterapi, daglige samtaler med f.eks. miljøterapeutiske fagpersoner samt familie-/netværksarbejde. Psykiatrisk sygdom er en kompliceret affære, der både gør skade på krop, sind og sociale kompetencer. Derfor skal der sættes ind på alle fronter. Nedprioriterer man bare ét af elementerne, reducerer man en god prognose med op til 40 procent.

I modsætning til i dag, hvor alt for mange syge bor i små værelser på hospitaler og opholdssteder, bør man give samme vilkår og rettigheder som andre borgere. Mennesker med alvorlig psykiatrisk sygdom, som kan være mange år undervejs til bedring, har ret til egen bolig. Men i et sikkert system, hvor der er daglig kontakt med omsorgsfulde personaler og de nødvendige udviklings- og behandlingstilbud.

Forslag

Dette forslag bygger på en idé om ca. 60 m{+2} store boliger pr. person med tekøkken, bad, toilet, soveværelse, stue, terrasse, egen entredør samt fælleslokaler, hvor sociale kompetencer kan trænes og udvikles.

I umiddelbar tilknytning til bebyggelsen udbygges service-, pleje- og udviklingscentre, som betjener et ikke alt for stort antal patienter. Man skal endelig ikke bare parkere de syge og så opgive forventninger om, at de psykisk syge kan udvikle sig. Det skal der sættes alle kræfter ind på.

Lis Tømming er leder af det private bo- og behandlingstilbud Ørbækklide i Fårevejle.

Velkommen til alle de nye SPONSORER OG FRIVILLIGE i Springsters VelfærdsFonden:

Adapt Transportbånd & Remme ApS - Gårdejer Preben Schmidt - Vedbæk Revision - Acelshop ApS - Himlingøje Smede & Montage - Søren Peter Andersen - Anders Friis Andersen - SBC Ejendom ApS - AM Byg 2000 ApS - AGB Sundal Collier A/S - Arnold Christensen - Amkilian - Agerschou Rengøring ApS - Kristian Nicolaisen - ADL Auto & Transport - DIETECH v/ Lars Diedrichsen Hansen - A/S Butikstorvet - Fællesbyg A/S - 50983000 Tømreren - A.M. Motorimport ApS - JPC v/ Johannes Flemming Pedersen - A/S Maskinværksted - A.L. Gulve ApS - Svend Hornemann Hansen - Elin Andersen - Elizabeth Kristensen - Karin Bolt - Torben Skov - Peter Trock - Michael Gaarmann - Christine Evers - Oliver Stigsby - Henriette G. Sørensen - Mette Andreassen -

Sociale udfordringer

DSC_0605

Vold mod børn

Hvad er vold, og hvorfor sker det?

Design

Boligfælleskabet på tagdækkervej i Hammel

Spiserobot

Borgere med fysisk handicap bliver mere selvhjulpne med spiserobot.

Miljø

havsten

Vandmiljø og naturbeskyttelse

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du hente inspiration til at løse miljømæssige udfordringer.


Socialt iværksætteri

P1060500

Hjælp til unge med at genfinde troen på sig selv

Unge med psykiske udfordringer har brug for støtte til at komme i gang med uddannelse eller job. Ellers risikerer de at falde uden for arbejdsmarkedet.

Sociale udfordringer

DrengeSöder

Virker ‘en dosis natur’ på samme måde som ‘en dosis medicin’ mod ADHD hos børn?

Det er bare et af de spørgsmål, Matt Stevenson undersøger i sit ph.d.-projekt hos Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling ved Københavns Universitet.

Socialt iværksætteri

IMG_5058

Fonden vil motivere flere til at værdsætte naturen

Initiativet fra fonden sker i en erkendelse af at rigtig mange børn og unge aldrig har været i skoven. Til trods for at al forskning peger på, at naturen har en fantastisk helbredende og pædagogisk effekt.


Sociale udfordringer

IMG_4164

Psykisk sårbare unge står i ingenmandsland

Mange unge er ikke syge nok til at komme i behandling i psykiatrien, men heller ikke raske nok til at klare en uddannelse og en ungdom præget af stadig højere krav til præstation, fleksibilitet og et perfekt liv, forklarer en række eksperter.

Socialt iværksætteri

Pige med kamera

Spørgeskema undersøgelse

Vi ønsker, at komme tættere på hvad der kan motivere flere børn og unge til at deltage i vores aktiviteter, og komme ud i naturen.

Sociale udfordringer

IMG_1209

Børn lider mentalt af natur-mangel

Ny forskning viser, at et tættere naturforhold gør børn klogere på mad og natur, giver større lyst til at lære og styrker børns mentale og fysiske sundhedtilstand.


Uddannelse

barn-fattig-sumo_747358i

Uddannelse af børn og unge fra udsatte familier

85.000 er faldet ud af det aktive arbejdsmarked under krisen. Og det er især de 18 til 24-årige der er hårdest ramt. Et emne der næsten ikke berøres i dag, hvor debatten næsten udelukkende handler om, hvor længe de ældre skal blive på arbejdsmarkedet, og om efterlønnen skal afskaffes eller ej.

PresseSocialt iværksætteri

IMG_3236

En dag på Bakken med børnene fra Sandholmlejren

”Der er noget om snakken, børnene fra Sandholmlejren skal også have en skøn dag på Bakken” står der på ryggen af de T-shirts som børnene fra asylcentret i Nordsjælland mellem 4 og 11 fik udleveret af SPRiNGSTERS VelfærdsFonden.

Socialt iværksætteri

largest

Man Wants To Beautify New York With Dumpster Gardens

Most folks would not be happy if they walked outside one morning and found a dumpster full of dirt and vegetal matter in front of their home. But then again, most folks don’t live in the concrete desert of New York, where any spot of green is a welcome sight.


PresseSocialt iværksætteri

IMG_4119

Erfaringer fra NaturCompagniet – og en ny støttegruppe med sårbare unge

På baggrund af succesen med den tidligere tur med NaturCompagniet, har SPRiNGSTERS netop arrangeret en ny støttegruppe i naturen.

Teknologi

Velfærdsteknologi-som-ressouceområde1_Frontpage Top

Flere robotter i ældreplejen

Der er mange fysiske belastninger forbundet med arbejdet i ældreplejen, og derfor er der behov for at finde nye måder at aflaste medarbejderne og skabe sundere arbejdspladser.

Teknologi

Teknologi 008

Anbragte børn er tabere i IT-samfundet

Det afspejler en undersøgelse fra Børnehjælpsdagen, der finder, at blot hver tredje anbragte barn/ung har sin egen personlige computer.


Socialt iværksætteri

Suså

Nyt projekt: NatureWorks

NatureWorks er et sammenhængende vejledningsforløb for udfordrede unge i alderen 15 til 25 år, hvor hovedsagelig uderummet og naturen danner de pædagogiske rammer for aktiviteterne.

Helbred

DSC_0639

Skolebørns-undersøgelse 2010

I 2010 gennemførtes den danske skolebørnsundersøgelse for 8. gang. 5000 elever har i spørgeskemaer svaret på en lang række spørgsmål om sundhed og helbred.

Arbejde

DSC_0584

Virksomheder kan hjælpe med frivilligt arbejde

De virksomheder, der allerede gør det, får en masse succesoplevelser, som rækker ud over, at det bliver lettere at rekruttere, fordi virksomheden udviser social ansvarlighed.


Sociale udfordringer

IMG_2919

186.000 unge uden for job eller uddannelse

Det svarer til hver sjette i unge dansker. Mere end tre-fjerdedele af de unge, der hverken er i job eller under uddannelse, har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Arbejde

IMG_2336

Private virksomheder hjælper svage ledige igang

Det nytter, når private virksomheder giver svage ledige en chance på arbejdspladserne. Det viser ny rapport, om virksomhedsrettede indsatser, dvs. indsatser, hvor de ledige deltager i hverdagen på en arbejdsplads.

Design

imagesCASBETVW

Et nyt socialt design – redefinering af vores kultur

Amerikaneren Jacque Fresco er en ildsjæl, som har viet hele sit liv til at udvikle socialt design og teknologiske ideer, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden.


Socialt iværksætteri

DSC_2774

Social innovation

Det drejer sig ikke nødvendigvis om flere penge til det sociale område, men om at skabe nye modeller for forebyggelse og løsning af sociale problemer.

Arbejde

DSC_0102-1

Forringede psyko-sociale forhold på arbejdspladsen

Trivslen på landets arbejdspladser er blevet markant dårligere på en række områder de seneste år.

Socialt iværksætteri

SkipAli

Terapihunde

”Jeg har ikke tænkt over det før nu, men forklaringen på hundenes positive effekt for de unge er jo åbenlys. De skal bare kigge på dem, så logrer de med halen og viser en hel umiddelbar kærlighed, nærhed og glæde ved livet”.


Sociale udfordringer

DSC_2226

Børn med funktionsnedsættelser har få venner

Funktionsnedsættelser hos børn har især betydning for deres kontakt med andre. De har flere konflikter med kammerater og lærere, end andre børn har, og større risiko for at blive mobbet og for selv at mobbe.

Socialt iværksætteri

P1000535

Ældres Velfærd: Nyt site

SPRiNGSTERS VelfærdsFonden har oprettet ”Ældres Velfærd”, hvor vi vil arbejde med at udløse de ressourcer, der ligger i at rigtig mange af de ældre gerne vil bidrage til at løse sociale og miljømæssige udfordringer i samfundet.

Socialt iværksætteri

RollespilSP

Fonden vil samarbejde med Rollespilsfabrikken

Rollespil i naturen med troldmænd, riddere, orker og elverfolk er blevet en udbredt leg blandt børn og unge.


Arbejde

DSC_0098-1

Fastholde ældre medarbejdere

VelfærdsFonden – SPRiNGSTERS deltager som videnressource og inspirator omkring fastholdelse af de ældre medarbejdere i Århus Kommune.

Helbred

IMG_5547

Hvorfor virker NaturCompagniet så godt overfor sårbare unge?

Det vil vi forsøge, at forklare i det følgende, der bygger på en række forskningsresultater fra ind- og udland.

Sociale udfordringer

IMG_1112

Månedens udfordring

Hvordan skaber vi motivation og læringslyst blandt unge, så de kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet? Hjælp os med idéer og forslag!