IMG_3632

SPRiNGSTERS arrangerer støttegruppe i naturen for sårbare unge

Under projektet ”NaturCompagniet” har SPRiNGSTERS netop været på en to dages tur med en gruppe psykisk sårbare unge og deres terapeut. De unge er alle dobbeldiagnosticeret; dvs ved siden af deres psykiatriske diagnoser har alle et alkohol eller stofmisbrug.

De unges hverdag har igennem mange måneder indeholdt daglig undervisning i dagbehandlingen, samt individuel samtaleterapi. Alle er diagnosticeret med bl.a. PTSD (posttraumatisk stress syndrom), ADHD, hashpsykose, generaliseret angst eller andre personlighedsforstyrrelser og alle, uden undtagelse, har ført en omtumlet tilværelse, med bl.a. tidlig anbringelse udenfor hjemmet, mange skoleskift og problematiske familieforhold, hvor en eller begge forældre er død eller misbruger/alkoholiker.

Disse unge mennesker har mange udfordringer; at lære at håndtere hverdagen uden brug af stemningsændrende midler, med stoffer og alkohol, som har tjent som en slags selvmedicinering og overlevelsesstrategi, er en stor mundfuld,  især når selvstøtten og selvværd ikke er i balance eller ikke eksisterende. Ingen af de deltagende unge, er opvokset med at bruge naturen, så denne udflugt er et helt nyt tiltag i deres behandling, og var tænkt som frirum, et pusterum fra en i øjeblikket meget struktureret hverdag midt i København.

Den første ”NaturCompagniet”

Turen gik til øen Hven (Sverige) med båd, hvor alle skiftedes til at styre for sejl. Ved ankomsten fik de unge til opgave, at stille et stort telt på stranden, samle brænde ind og gøre feltkøkkenet klart. Efter en vandretur rundt om øen, hjalp et hold med at tilberede maden og et andet etablerede bålplads og tændte bål. Middagen blev indtaget under stjernehimmelen med varme fra bålet. Her var der ro, og de unge blev meget stille og optaget af ”væren”, en tilstand, som ikke fylder meget i deres dagligdag, hvor computeren, playstation og mobiltelefonen altid er ved hånden som tidsfordriv.

Inden morgenmaden  næste dag, var der flere der gik tur, og andre tog en morgendukkert. Efter nedtagning af telt og sammenpakning af alt udstyr, sejlede gruppen tilbage til Danmark, og ved afskeden insisterede alle på, at turen skulle gentages – måske i kano på Susåen, eller en vandretur på Hallandsåsen, eller måske overnatning i shelters på Skovskolen i Nødebo? Alle var enige om, at den første ”NaturCompagniet” havde været en fantastisk succes!

Projektet levede med andre ord op til målsætningen om at skabe en oase for de unge. Et fristed i naturen, væk fra hverdagens stress. Et sted hvor der er tid til væren, til fordybelse, og til at opleve hinanden fra nye sider. Ikke mindst vil ”NaturCompagniet” give de unge en god oplevelse i naturen – en positiv oplevelse, som de kan se tilbage på og lære af.

Evaluering

Tilbage i gruppens stoffrie dagbehandling blev tiden brugt på, at tale om turen. Alle gav udtryk for at have nydt, at opleve hinanden på en ny og afslappet måde, udenfor behandlingen. At have plads til at kunne gå en tur alene og samtidig være en del af et fællesskab, blev nævnt som en dejlig oplevelse. Samtidig var flere af de unge meget overrasket over, at det at være i så stille og smuk natur, havde givet dem en bedre nattesøvn og en naturlig træthed.

Deres behandlere brugte også dagen derpå til at evaluere turen og stille skarp på den enkeltes adfærd, som en slags mikrokosmos, hvor hver enkelt unge fik feed back fra de andre, om hvordan de hver i sær havde været påvirket af hinanden med deres humør og adfærd. Dvs. en læreproces uden der er fokus på selve indlæringen, men i stedet fokus på at være sig selv. Der blev talt om friheden til at tage ansvar for sig selv og for at tage ansvar for at være en del af en gruppe.

Hvad kan “NaturCompagniet” inspirere til – naturens potentiale

God plads, frisk luft og masser af lys, mindre støj og stress, færre sygedage, bedre motorik, bedre koncentration, stimulering af kreativiteten, færre konflikter, mere hensynsfuldhed og lydhørhed overfor hinanden.

Der er ingen tvivl om, at plads er en vigtig faktor, når der tales om trivsel for psykisk sårbare børn og unge. Uderummet byder på ”højt til loftet” og lyden kastes ikke rundt mellem væggene, som i skolen og hjemmet. De unge får også bedre mulighed for, at kunne koncentrere sig i naturen. Meget tyder på, at mere plads, lys, luft, mindre stress og et betydelig lavere støjniveau har positiv indvirkning på deres koncentration.

Naturen stimulerer kreativiteten, da børn og unge i naturen skal arbejde lidt mere for at blive underholdt. Det kræver koncentration blandt andet at klatre i træer og lave bålmad. De unge får ydermere skærpet opmærksomhed når de færdes i naturen. Denne opmærksomhed lærer de unge, at opfatte omgivelserne mere skarpt og opdage sindsstemninger hos de mennesker de er sammen med. Når der er ro og god plads til fordybelse og refleksion skabes et godt fundament til at forholde sig til kammeraterne på en hensigtsmæssig måde.

Naturen er verdens største legeplads, med ”højt til loftet” og nærmest ubegrænsede kvadratmeter at boltre sig på og ved at udnytte det større ”legerum” naturen byder på, kan ”territoriekonflikter” mellem de unge reduceres og deres energi kan bruges på at udvikle sociale færdigheder. Det kan blive meget vanskeligt for børnene, at finde ro og plads til sociale udviklingsrum, hvis konflikter hele tiden slår legen i stykker.

Naturen byder på mere udfordrende og ”legeuopslidelige” elementer. De unge bliver udfordret på flere niveauer, og alle unge kan finde noget, der passer til netop det niveau den enkelte er på.  Ved at bruge naturen kan konflikter reduceres. Det sociale spillerum øges, hvilket forbedrer de unges muligheder for at udvikle sig socialt. Den enkelte får større indsigt i de påkrævede sociale spilleregler de udsættes for. Tiden bruges på konstruktive pædagogiske aktiviteter og i mindre grad på løsning af konflikter, og yderligere bliver hverdagen mindre fyldt med irritationer og støj.

Læs mere om hvorfor naturen er et godt middel – ikke kun for sårbare unge men for alle!

Natur til hjernen

Børn lider mentalt af naturmangel

 

Velkommen til alle de nye SPONSORER OG FRIVILLIGE i Springsters VelfærdsFonden:

Adapt Transportbånd & Remme ApS - Gårdejer Preben Schmidt - Vedbæk Revision - Acelshop ApS - Himlingøje Smede & Montage - Søren Peter Andersen - Anders Friis Andersen - SBC Ejendom ApS - AM Byg 2000 ApS - AGB Sundal Collier A/S - Arnold Christensen - Amkilian - Agerschou Rengøring ApS - Kristian Nicolaisen - ADL Auto & Transport - DIETECH v/ Lars Diedrichsen Hansen - A/S Butikstorvet - Fællesbyg A/S - 50983000 Tømreren - A.M. Motorimport ApS - JPC v/ Johannes Flemming Pedersen - A/S Maskinværksted - A.L. Gulve ApS - Svend Hornemann Hansen - Elin Andersen - Elizabeth Kristensen - Karin Bolt - Torben Skov - Peter Trock - Michael Gaarmann - Christine Evers - Oliver Stigsby - Henriette G. Sørensen - Mette Andreassen -

Arbejde

IMG_4564

Titusindvis af unge er tabt af uddannelsessystemet

Titusindvis af unge står i dag uden for uddannelsessystemet og er aldrig kommet videre end folkeskolen – det er utroligt uheldigt i en tid, hvor uddannelse er et af de allervigtigste kort på hånden for at klare sig på arbejdsmarkedet.

Sociale udfordringer

DSC_3665

Fortællingen om Rosa – en dokumentarfilm med og om plejebørn

I Fortællingen om Rosa har instruktør René Bo Hansen givet fem anbragte børn og unge et talerør. Sammen skildrer de, hvordan det er at leve et liv, hvor man bor hos en plejefamilie og samtidig bærer på det svigt, man har været udsat for fra sine egne forældre.

Design

Boligfælleskabet på tagdækkervej i Hammel

Spiserobot

Borgere med fysisk handicap bliver mere selvhjulpne med spiserobot.


Teknologi

Jylland sommer 09 264

PlayingMondo

PlayingMondo skal gøre det nemmere og sjovere – primært for børn – at bevæge sig i dagligdagen.

Arbejde

IMG_2336

Private virksomheder hjælper svage ledige igang

Det nytter, når private virksomheder giver svage ledige en chance på arbejdspladserne. Det viser ny rapport, om virksomhedsrettede indsatser, dvs. indsatser, hvor de ledige deltager i hverdagen på en arbejdsplads.

Sociale udfordringer

Piger på klit

Unge bliver stadig mere stressede og utilfredse med livet

Forekomsten af stress er mere end fordoblet, og unge kvinder i 16-24 års alderen er den befolkningsgruppe, som er hårdest ramt. Fore­komsten af søvnproblemer af alle slags er steget voldsomt blandt 10-24-årige børn og unge, og medicinforbruget, særligt forbruget af medicin mod hovedpine, har været i voldsom stigning.


Design

imagesCASBETVW

Et nyt socialt design – redefinering af vores kultur

Amerikaneren Jacque Fresco er en ildsjæl, som har viet hele sit liv til at udvikle socialt design og teknologiske ideer, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden.

Uddannelse

barn-fattig-sumo_747358i

Uddannelse af børn og unge fra udsatte familier

85.000 er faldet ud af det aktive arbejdsmarked under krisen. Og det er især de 18 til 24-årige der er hårdest ramt. Et emne der næsten ikke berøres i dag, hvor debatten næsten udelukkende handler om, hvor længe de ældre skal blive på arbejdsmarkedet, og om efterlønnen skal afskaffes eller ej.

Sociale udfordringer

IMG_1112

Månedens udfordring

Hvordan skaber vi motivation og læringslyst blandt unge, så de kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet? Hjælp os med idéer og forslag!


Socialt iværksætteri

Pige med kamera

Spørgeskema undersøgelse

Vi ønsker, at komme tættere på hvad der kan motivere flere børn og unge til at deltage i vores aktiviteter, og komme ud i naturen.

Socialt iværksætteri

Ven2 070

VelfærdsFonden søger frivillige!

Vi søger researchere og fotografer til at hjælpe os med nogle spændende opgaver.

Miljø

DSC_2906

Energibesparelser er ikke kun for store virksomheder

Test din virksomhed i dag og find ud af hvor meget du kan spare på energi.


Sociale udfordringer

Frustration

Curling-debat fjerner fokus fra reelle problemer med børn og unge

Det største problem omkring børn og unge i dagens Danmark er ikke, hvordan den brede middelklasse opdrager deres børn. Det største problem er den gruppe af udsatte unge – fra alle samfundslag – som lever uden kærlighed og støtte fra deres forældre.

Helbred

IMG_5547

Hvorfor virker NaturCompagniet så godt overfor sårbare unge?

Det vil vi forsøge, at forklare i det følgende, der bygger på en række forskningsresultater fra ind- og udland.

Socialt iværksætteri

SkipAli

Terapihunde

”Jeg har ikke tænkt over det før nu, men forklaringen på hundenes positive effekt for de unge er jo åbenlys. De skal bare kigge på dem, så logrer de med halen og viser en hel umiddelbar kærlighed, nærhed og glæde ved livet”.


Socialt iværksætteri

IMG_4179

Det sociale enzym – Debat om velfærdssamfundet!

“Det sociale enzym” er et bud på, hvad der kan være den nye sammenhængskraft i vores velfærdssamfund.

Kultur

Phonejuni 017

Pensler kan være den nye pille

Når mennesker med psykiske sygdomme får hjælp til at udtrykke sig kunstnerisk, får de det bedre.

Teknologi

Velfærdsteknologi-som-ressouceområde1_Frontpage Top

Flere robotter i ældreplejen

Der er mange fysiske belastninger forbundet med arbejdet i ældreplejen, og derfor er der behov for at finde nye måder at aflaste medarbejderne og skabe sundere arbejdspladser.


Socialt iværksætteri

IMG_4436

Nyt projekt i SPRiNGSTERS – i samarbejde med studerende fra CBS og DTU

Konceptet har ikke mindst to væsentlige socialt ansvarlige perspektiver: ældre kvinder kan finde sammen i netværk og skabe relationer- vej ud af ensomhed – og der skabes en produktion og salg, der kan bidrage til samfundsøkonomien.

Kultur

Jylland sommer 09 207

Borgerlyst

Nadja Pass vil engagere, involvere og motivere folk, gøre dem nysgerrige, få dem til at se verden på en anden måde og få dem til at tænke nyt.

Arbejde

DSC_0584

Virksomheder kan hjælpe med frivilligt arbejde

De virksomheder, der allerede gør det, får en masse succesoplevelser, som rækker ud over, at det bliver lettere at rekruttere, fordi virksomheden udviser social ansvarlighed.


Socialt iværksætteri

DSC_0597-1

Dansk forsker med fokus på social innovation

I denne video kan du se ham give et en god definition på emnet.

PresseSocialt iværksætteriUddannelse

IMG_4117

SPRiNGSTERS på Copenhagen Business School

DANSIC gennemførte sin anden konference torsdag den 7. marts, og havde inviteret SPRiNGSTERS til at fortælle om Mobil Oase – støttegrupper for sårbare unge i naturen.

Helbred

DSC00133

Natur til hjernen

Forskning viser, at forsøgspersoner, der gik ture i naturen, følte sig langt mindre deprimerede og trætte end dem, der gik tur i et shoppingcenter


Socialt iværksætteri

IMG_4494

Sociale virksomheder sættes på den politiske dagsorden

Alle taler om dem, men nu vil regeringen og Enhedslisten gøre noget ved det: De såkaldte socialøkonomiske virksomheder. Virksomhederne, som har det til fælles, at de ansætter personer med nedsat arbejdsevne, handicap eller sociale og psykiske problemer.

Arbejde

IMG_1838

Udsatte unge har brug for virkelige reformer

Regeringen lægger op til at afskaffe førtidspensionen for unge og satse mere på at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet.

Socialt iværksætteri

DSC_2774

Social innovation

Det drejer sig ikke nødvendigvis om flere penge til det sociale område, men om at skabe nye modeller for forebyggelse og løsning af sociale problemer.


Miljø

DSC_0582-3-397x264

Miljøorganisationer mister medlemmer

Danmarks Naturfredningsforening kan snart fejre 100-år jubilæum, men medlemstallet er faldende. Også WWF kæmper for at holde på medlemmerne, mens Greenpeace fortsætter den opadgående kurve. Organisationerne er for pæne, mener eksperter.

Design

6FCU1596

MOBO – et mobilt bosted for hjemløse

Hvad med et nytænkende stykke socialt design, der er et mobilt og sikkert bosted for hjemløse? Den tanke er baggrunden for udviklingen af MO-BO.

Sociale udfordringerUddannelse

IMG_0485

Traumatiske oplevelser med i skoletasken

I flere af vores støttegrupper i naturen oplever vi unge der har forsøgt, at starte på uddannelse flere gange, men som forlader skolen umiddelbart efter studiestart.